Pokračovanie článku: Rok 2021: Svet prišiel o Belmonda či princa Philipa, Slovensko o Lasicu, Gruberovú aj Žbirku

V roku 2021 nás ešte opustili (v abecednom poradí)

Virgil Abloh (41)

Americký módny návrhár. Spolupracoval s Kanye Westom a Jay-Z, s nábytkárskou spoločnosťou IKEA a so značkou Nike. Umelecký riaditeľ pánskeho oddelenia Louis Vuitton.

Luboš Andršt (73)

Český gitarista a skladateľ. Spolupracoval s kapelami Energit, Blues Band, Jazz Q či Framus Five. Dvakrát hral s legendárnym americkým bluesovým gitaristom B. B. Kingom.

Blanka Bohdanová (91)

Česká herečka, maliarka a divadelná pedagogička, členka činohry Národného divadla v Prahe. Získala Cenu Thálie a niekoľko Cien Františka Filipovského za dabing.

Steve Bronski (61)

Britský hudobník. Spoluzakladateľ hudobného synth-popového tria Bronski Beat, ktoré ďalej tvorili Jimmy Somerville a Larry Steinbachek. Najviac sa preslávili debutovým singlom Smalltown Boy.

Lev Bukovský (82)

Profesor, matematik a bývalý rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Zameriaval sa na teóriu množín a matematickú logiku. Je spoluautorom viac ako 50 vedeckých prác.

Michael Collins (90)

Americký astronaut. V roku 1969 sa zúčastnil na misii Apollo 11. Zatiaľ čo jeho kolegovia Neil Armstrong a Buzz Aldrin pristáli na povrchu Mesiaca, Collins obletel jeho orbitu 30-krát.

Michael Collins, kozmonaut, pilot Čítajte viac Michael Collins - najviac osamelý človek vo vesmíre

Chick Corea (79)

Americký džezový klavirista a skladateľ. Je držiteľom 25 ocenení Grammy. V 60. rokoch sa pričinil o zrod hudobného žánru džez fusion ako člen skupiny Milesa Davisa.

Nina Divíšková (84)

Česká herečka. Hrala napríklad vo filmoch Hra o jablko, Panelstory aneb jak se rodí sídliště a Nestyda, v seriáloch Ulice, Kriminálka Anděl či Vyprávěj. S manželom, režisérom a hercom Janom Kačerom mala tri dcéry.

DMX (50)

Americký reper a herec. Vlastným menom Earl Simmons. Stal sa prvým umelcom, ktorého debutový album sa udržal na prvom mieste v rebríčku Billboard 200 5-krát po sebe.

Bob Dole (98)

Americký politik a advokát. V rokoch 1969 – 1996 reprezentoval Kansas v Senáte Spojených štátov. V roku 1996 kandidoval za prezidenta USA, vyhral však jeho oponent Bill Clinton.

Robert Downey sr. (85)

Americký herec, scenárista, producent a režisér. Otec herca Roberta Downeyho jr. Najviac sa preslávil filmom Putney Swope z roku 1969, ktorý bol satirou na svet reklamy Newyorskej Madison Avenue.

Tony Esposito (78)

Kanadsko-americký hokejový brankár. V NHL začal hrať vo veku 25 rokov za tím Montreal Canadiens. Od sezóny 1969 – 1970 hral za Chicago Black Hawks, kde strávil 15 rokov. V roku 1988 bol vymenovaný do Hokejovej Siene slávy.

Tony Esposito na snímke z roku 1970. Foto: TASR/AP, Fred Jewell
Obit Esposito Hockey Esposito 1970 Tony Esposito na snímke z roku 1970.

Lawrence Ferlinghetti (101)

Americký básnik, aktivista a spoluzakladateľ vydavateľstva City Lights Booksellers & Publishers. Jeho druhá zbierka básní A Coney Island of The Mind z roku 1958 bola preložená do deviatich jazykov a predalo sa viac ako milión kópií.

Dana Podracká Čítajte viac V čom spočíval Ferlinghettiho zázrak?

Larry Flynt (78)

Americký vydavateľ a majiteľ spoločnosti Larry Flynt Publications, produkujúcej pornografiu. V roku 1978 bol Flynt spolu so svojím právnikom postrelený Josephom Paulom Franklinom, ktorého pobúrili fotografie medzirasového páru v Hustleri. Flynt zostal po streľbe čiastočne paralyzovaný.

Milan Ftáčnik (64)

Slovenský vysokoškolský pedagóg a politik. V roku 1991 sa stal členom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). Od marca 1990 bol poslancom SNR. S manželkou Zlaticou Ftáčnikovou mal tri deti.

Vláda by v akčnom pláne mala naznačiť... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Milan Ftáčnik Vláda by v akčnom pláne mala naznačiť predstavu, ako sa navýšia financie do školstva v roku 2020, tvrdí Milan Ftáčnik.
Peter Weiss Čítajte viac Za Milanom Ftáčnikom

Willie Garson (57)

Americký herec. Účinkoval vo vyše 75 filmoch a 300 epizódach televíznych seriálov. Jeho najznámejšou postavou bol Stanford Blatch zo seriálu Sex v meste. Okrem toho hral aj v romantickej komédii Malý Manhattan.

Eugen Gindl (77)

Slovenský novinár, scenárista a aktivista. Bol členom prvého Koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu (VPN) a v roku 1989 založil časopis Verejnosť. Bol tiež šéfredaktorom časopisu Kozmos, slovenského vydania Stredoeurópskych novín a spoluzakladateľom mesačníka OS (Občianska spoločnosť).

Ivan Havel (82)

Český vedecký pracovník. Riaditeľ Centra pre teoretické štúdie, spoločného pracoviska Karlovej univerzity a Českej akadémie vied. Brat exprezidenta Československa Václava Havla. Bol jedným zo zakladateľov Občianskeho fóra.

Sarah Harding (39)

Britská speváčka, herečka a modelka. Členka dievčenskej popovej skupiny Girls Aloud. Zahrala si napríklad vo filmoch Bad Day či St. Trinian's a jeho pokračovaní. Tento rok vyšla jej autobiografia s názvom Hear Me Out.

bell hooks (69)

Americká spisovateľka, profesorka, feministka a aktivistka. Vo svojej tvorbe sa zaoberala intersekcionalitou rasy, kapitalizmu a rodu. Jej najpopulárnejšia kniha Feminizmus do vrecka vyšla v slovenskom preklade Jany Juráňovej.

Eduard Hrubeš (84)

Český konferenciér, moderátor, hudobník, scenárista a režisér. Pracoval v Československej televízii aj v rozhlase. Moderoval relácie Pokus pro dva, Kavárnička dříve narozených či Tak neváhej, a toč! S manželkou Blankou Hrubešovou mal dve deti.

Andrej Hryc (71)

Slovenský herec, diplomat a podnikateľ. Bol členom Verejnosti proti násiliu (VPN) a zakladajúcim členom strany HZDS. Hral napríklad vo filmoch Tisícročná včela, Rivers of Babylon či Sedím na konári a je mi dobre.

Herec Andy Hryc. Foto: TV JOJ
Andy Hryc Herec Andy Hryc.

Pavel Chrastina (81)

Zakladajúci člen skupiny Olympic, basgitarista a textár. Stál pri zrode skupiny Olympic, ktorá sa dovtedy volala Karkulka. V Olympicu pôsobil do roku 1969. V roku 1980 emigroval do Austrálie a po desiatich rokoch sa presťahoval do USA. Do Česka sa vrátil až v roku 1994, venoval sa písaniu scenárov, filmovej réžii, publicistike a písaniu poézie.

Ján Jankovič (78)

Slovenský prekladateľ, publicista, literárny vedec, editor a odborník na južnoslovanskú literatúru. Bol šéfredaktorom a istý čas aj riaditeľom vydavateľstva SAV Veda.

Ľuboš Jurík (74)

Slovenský prozaik, dramatik, novinár a politológ. Bol autorom vyše tridsiatich kníh, televíznych scenárov a divadelných hier. Bol šéfredaktorom Literárneho týždenníka, denníka Koridor a mesačníka Euroreport.

Robo Kazík (73)

Slovenský spevák a podnikateľ. V rokoch 2006 – 2010 pôsobil ako viceprimátor Banskej Bystrice. Účinkoval v relácii RTVS s názvom Repete. Vydal vyše desať albumov. Medzi jeho naznámejšie hity patria napríklad Toto sólo patrí nám či Marína.

Petr Kellner (56)

Český podnikateľ. Bol majoritným vlastníkom spoločnosti PPF Group NV a zároveň najbohatším občanom Česka. Americký časopis Forbes ho od roku 2006 pravidelne uvádzal v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

Larry King (87)

Americký televízny a rozhlasový moderátor. Počas svojej kariéry moderoval vyše 50-tisíc rozhovorov. Mal svoje vlastné relácie ako The Larry King Show, Larry King Live a Larry King Now. V roku 2011 navštívil Slovensko.

Frederik Willem de Klerk (85)

Juhoafrický politik. V rokoch 1989 až 1994 bol prezidentom Juhoafrickej republiky. Spolu s Nelsonom Mandelom sa podieľal na zániku apartheidu. V roku 1993 získal Nobelovu cenu za mier.

János Kóbor (78)

Maďarský spevák. Spoluzakladateľ kapely Omega, ktorá nahrala vyše 20 albumov v maďarčine aj v angličtine. Preslávila sa najmä piesňou Gyöngyhajú lány (Dievča s perlami vo vlasoch) z roku 1969.

Sergej Kovaľov (91)

Ruský disident a aktivista. Jeden z prvých sovietskych aktivistov za ľudské práva. Spoluautor ruskej deklarácie ľudských a občianskych práv a iniciátor jej včlenenia do ústavy.

Ivan Koza (81)

Slovenský lekár a univerzitný profesor. Medzinárodne uznávaný onkológ. Bol prodekanom pre zahraničnú spoluprácu na Fakulte špecializačných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity. V rokoch 2001 – 2004 bol riaditeľom Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Juraj Kubánka (92)

Slovenský choreograf, tanečník, režisér, dramaturg a libretista. Bol tiež spoluzakladateľom Lúčnice a dlhoročným umeleckým vedúcim SĽUK-u. V roku 1966 mu udelili titul Zaslúžilý umelec, o dva roky neskôr štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Rush Limbaugh (70)

Americký rozhlasový a televízny konzervatívny komentátor a spisovateľ. Moderátor rozhlasovej relácie The Rush Limbaugh Show. V roku 2020 mu prezident Donald Trump udelil Prezidentskú medailu slobody.

Karel Loprais (72)

Šesťnásobný víťaz kategórie kamiónov Rely Dakar. Ostravský rodák sa na Dakare naposledy predstavil pred 15-timi rokmi. Šesť titulov získal medzi sezónami 1988 až 2001. Všetky za volantom Tatry. Celkovo na Dakare štartoval devätnásťkrát. Pýši sa titulom českého motoristického športovca storočia.

Hana Maciuchová (75)

Česká herečka a pedagogička. Známa zo svojich rolí v televíznych seriáloch Krkonošské pohádky, Nemocnice na kraji města, Chalupáři, Ulice. Hrala vo filmoch Samotáři, Lucie, postrach ulice, Člověk proti zkáze, Únos domů.

Herečka Hana Maciuchová. Foto: Profimedia
Hana Maciuchová Herečka Hana Maciuchová.

Ján Majerník (85)

Slovenský prekladateľ, spisovateľ a prozaik. Debutoval v roku 1976 básnickou zbierkou Okamih dospievania. Ako redaktor pôsobil v Mladej tvorbe a v Literárnom týždenníku, ktorého sa neskôr stal šéfredaktorom.

Richard Marcinko (81)

Zakladajúci veliteľ špeciálnych jednotiek amerického námorníctva SEAL Team 6 slovenského pôvodu. Marcinkom založený SEAL Team 6 uskutočnil okrem iného aj operáciu, pri ktorej v roku 2011 zabili Usámu bin Ládina, podozrivého zo zosnovania útokov na Spojené štáty 11. septembra 2001.

Carlos Marín (53)

Španielsky barytonista. Člen skupiny Il Divo. Ich debutový album, ktorý vydali v roku 2004, sa stal multiplatinovým. Do roka sa predalo päť miliónov kópií.

María Mendiolová (69)

Španielska speváčka. Spolu s Nayte Mateos bola členkou hudobného dua Baccara. V roku 1977 nahrali známu pieseň Yes Sir, I Can Boogie, ktorej sa predalo 18 miliónov kusov.

Max Mosley (81)

Britský automobilový pretekár a právnik. Bol prezidentom Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA), ktorá okrem reprezentovania záujmov automobilových organizácií riadi preteky formuly 1.

Hilda Múdra (95)

Slovenská trénerka krasokorčuľova­nia. jej zverencom bol na 15 rokov najúspešnejší slovenský krasokorčuliar a olympijský víťaz Ondrej Nepela. Tento rok jej prezidentka Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Hilda Múdra počas rozhovoru pre Pravdu v roku... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Hilda Múdra Hilda Múdra počas rozhovoru pre Pravdu v roku 2008.

František Nedvěd (73)

Český folkový spevák, gitarista, skladateľ a textár. Preslávil sa so svojím bratom Janom ako člen skupiny Brontosauři. Od roku 1994 si budoval sólovú kariéru zameranú prevažne na country.

Michael Nesmith (78)

Americký hudobník, textár, herec, producent a spisovateľ. Bol členom kapely The Monkees, ktorá sa preslávila predovšetkým hitom I'm a Believer. Skupina bola tiež súčasťou rovnomenného sitcomu.

Gurgen Ovsepian (65)

Arménsky tenorista a sólista Opery Slovenského národného divadla. V SND pôsobil v rokoch 1994 – 2011. Účinkoval v Moskve, Budapešti, Prahe, Mníchove, Zürichu, Berne, vo Viedni, v Turíne, Bergame a Salzburgu.

Dušan Pašek ml. (36)

Slovenský hokejový útočník a syn hokejistu Dušana Pašeka. Bol generálnym riaditeľom a viceprezidentom klubu Bratislava Capitals. V slovenskej extralige odohral celkovo 657 zápasov.

Jaroslav Paška (67)

Slovenský politik. Od roku 1990 bol členom strany SNS. V rokoch 1993 – 1994 bol ministrom školstva. V roku 2009 kandidoval do Európskeho parlamentu, kde sa stal podpredsedom skupiny Európa slobody a demokracie (EFD).

Ján Pauliny (81)

Slovenský prekladateľ a arabista. Bol iniciátorom novej arabistickej disciplíny – výskumu arabskej ľudovej stredovekej náboženskej literatúry. Jeho preklad Tisíc a jednej noci bol veľkým prínosom pre slovenskú kultúru.

Ľudovít Petránsky (77)

Slovenský pedagóg, teoretik a historik výtvarných umení. Bol hlavným iniciátorom založenia doktorandského štúdia v oblasti dizajnu, habilitácií a inaugurácií v tomto odbore na Slovensku. Autor monografií o Vincentovi a Ferdinandovi Hložníkovcoch.

Princ Philip, vojvoda z Edinburghu (99)

Manžel britskej kráľovnej Alžbety II. Počas 2. svetovej vojny slúžil v britskom vojenskom námorníctve. V roku 1947 sa vo Westministerskom opátstve oženil s korunnou princeznou Alžbetou II., s ktorou mal štyri deti.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Hugo Portisch (94)

Rakúsky novinár a bratislavský rodák. Pracoval ako stážista v New York Times a vo Washington Post. Písal pre časopis Neuer Kurier, v rakúskom rozhlase ORF pôsobil ako hlavný komentátor. Pracoval aj pre Bavorskú televíziu.

Ladislav Potměšil (75)

Český herec. Hral vo Švandovom divadle na Smíchově, v Divadle S. K. Neumanna a v Divadle na Vinohradech. Predstavil sa napríklad v snímkach Byl jednou jeden polda, Discopříběh či Najkrajšia hádanka.

Colin Powell (84)

Americký politik a diplomat. Počas vlády prezidenta Georgea W. Busha v rokoch 2001 – 2005 bol ministrom zahraničných vecí. Bol prvým afroamerickým štátnym tajomníkom.

Obit Powell Čítajte viac Colin Powell predal irackú vojnu svetu. Ľutoval to

Zdenka Procházková (95)

Česko-rakúska herečka a konferenciérka. Hrala v Opavskom divadle, Divadle ABC a v Mestských divadlách pražských. V Laterne Magike pôsobila ako konferenciérka. V roku 2019 získala Cenu Thálie za rozhlasové herectvo.

Anne Rice (80)

Americká spisovateľka. Preslávila sa najmä gotickým románom Interview s upírom, podľa ktorého bol v roku 1994 natočený rovnomenný film. V hlavných úlohách sa predstavili Brad Pitt a Tom Cruise.

Richard Rogers (88)

Britský architekt. Navrhol Centre Pompidou v Paríži, športové centrum Millenium Dome na Greenwichskom polostrove či mrakodrap Leadenhall Building, ktorý je najvyššou stavbou v londýnskej City.

Jacques Rogge (79)

Belgický ortopéd a prezident Medzinárodného olympijského výboru v rokoch 2001 – 2013. V roku 2013 získal doživotnú funkciu jeho čestného prezidenta. Rogge bol držiteľom čestných doktorátov z niekoľkých univerzít.

Dušan Roll (93)

Zakladateľ a dlhoročný generálny komisár Bienále ilustrácií Bratislava. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Mladé letá. Bol riaditeľom Slovenskej filmovej tvorby, prezidentom Medzinárodnej únie pre detskú knihu, členom medzinárodnej poroty Ceny Hansa Christiana Andersena a umeleckej komisie UNICEF v New Yorku.

Donald Rumsfeld (88)

Americký politik a podnikateľ. Bol ministrom obrany v rokoch 1975 – 1977 počas vlády prezidenta Geralda Forda a v rokoch 2001 – 2006 počas vlády prezidenta Georgea W. Busha.

Boris Sádecký (24)

Slovenský hokejový reprezentant. Bol členom slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v roku 2015, 2016 a 2017. Hral za tímy HK Orange 20, HK Dukla Trenčín, Slovan Bratislava a Bratislava Capitals.

SR Bratislava šport hokej Sádecký pieta BAX Čítajte viac Sádeckého rodina prehovorila: Toto sú informácie, ktoré máme

Jozef Stražan (77)

Slovenský herec. Od roku 1960 bol členom činohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Účinkoval aj v televíznych a rozhlasových reláciách. Hral napríklad vo filme Obchod na korze, Bocianie hniezdo či Nové poriadky.

Libuše Šafránková (68)

Česká herečka. Počas svojej kariéry stvárnila vyše 150 postáv. Preslávila sa najmä ako Popoluška vo filme Tri oriešky pre Popolušku. Zahrala si aj v snímkach Princ a Večernice, Vesničko má středisková, Obecná škola či Kolja.

Libuše Šafránková a Jaramír Hanzlík v komédii...
Manželia Libuša Šafránková a Josef Abrhám v...
+3Herečka Libuše Šafránková na archívnej snímke.

Jiřina Šiklová (85)

Česká sociologička, publicistka a spisovateľka. Angažovala sa v politike a rodových štúdiách. V rokoch 1956 – 1969 bola členkou reformného krídla KSČ. Podpísala Chartu 77 a za svoju prácu pre český disent bola väznená.

Štefan Šimák (72)

Slovenský novinár, vydavateľ a publicista. Pracoval pre Československý rozhlas, neskôr bol zástupcom šéfredaktora Slovenského rozhlasu. Po roku 1989 založil týždenník Plus 7 dní.

Dalma Špitzerová (95)

Slovenská divadelná herečka. Prežila internačný tábor v Užhorode a zberný tábor v Novákoch. Po vypuknutí Slovenského národného povstania sa pripojila k povstalcom. V roku 2016 jej prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Ladislav Štaidl (75)

Český hudobník, skladateľ, textár, spevák a podnikateľ. Bol dlhoročným vedúcim Skupiny Ladislava Štaidla, sprievodnej kapely Karla Gotta. So speváčkou Ivetou Bartošovou mal syna Artura.

Tatiana Štefanovičová (86)

Slovenská archeologička, historička a pedagogička. Zameriavala sa na slovanskú a stredovekú archeológiu, najmä na architektúru a najstaršie dejiny Bratislavy. V roku 2005 jej prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.

Svetozár Štúr (70)

Slovenský hudobný skladateľ a dirigent. V roku 1988 sa stal šéfdirigentom SĽUK-u. Ako dirigent spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, s Československým rozhlasom a Operou Slovenského národného divadla.

Mari Töröcsiková (85)

Maďarská herečka. Debutovala v roku 1955 vo filme Kolotoč. Okrem toho hrala aj v snímkach Slúžka, Stratený raj či Kde ste, pani Déryová? Na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach získala cenu Hercova misia.

Desmond Tutu (90)

Juhoafrický anglikánsky biskup a teológ. Bol aktivistom za ľudské práva a bojoval proti apartheidu. V rokoch bol biskupom v Johannesburgu a arcibiskupom v Kapskom meste.

Petr Uhl (80)

Český novinár a politik. Počas normalizácie bol disidentom a signatárom Charty 77. V rokoch 1990 až 1992 bol poslancom Sněmovny národů Federálního shromáždění za Občanské fórum.

Anton Urban (87)

Slovenský futbalista a tréner. V rokoch 1953 – 1968 hral za ŠK Slovan Bratislava. Ako kapitán reprezentoval Československo na letných olympijských hrách v Tokiu v roku 1964, kde tím získal strieborné medaily.

Jean-Marc Vallée (58)

Kanadský režisér, scenárista a producent. Dostal americkú cenu Emmy za seriál Veľké malé klamstvá, nakrútený pre spoločnosť HBO, a jeho dramatický film Klub poslednej nádeje z roku 2013 si vyslúžil viaceré nominácie na Oscara.

Jozef Vengloš (84)

Slovenský futbalista a tréner. Už vo svojej prvej sezóne vyhral so Slovanom svoj prvý a pre Slovan štvrtý titul majstra Československa. Neskôr sa kvalifikovali do Európskeho pohára majstrov.

jozef vengloš, československo, Čítajte viac Vengloš bol úspešný svetobežník, ktorý sa najlepšie cítil pod Chočom

Julo Viršík (56)

Slovenský rozhlasový moderátor. Pôsobil v Rádiu Expres a v Rádiu Rock FM. Bol porotcom v súťaži Slovensko hľadá Superstar. Od roku 1997 bol programovým riaditeľom Rádia Koliba, kde pôsobil ako hudobný šéfredaktor.

Julo Viršík na snímke z roku 2005 v televíznej... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Julo Viršík Julo Viršík na snímke z roku 2005 v televíznej show Superstar.

Jessica Walter (80)

Americká herečka. Počas svojej kariéry stvárnila viac ako 170 postáv. Medzi jej najznámejšie roly patrí Lucille Bluth v sitcome Arrested Development a Malory Archer v animovanom seriáli Archer.

Charlie Watts (80)

Britský bubeník a producent. Bol členom skupiny The Rolling Stones. V jeho hudobnej tvorbe ho silno ovplyvňovala láska k džezu. V roku 1989 ho uviedli do Rock'n'rollovej Siene slávy.

Lina Wertmüllerová (93)

Talianska režisérka a scenáristka. V roku 1977 sa stala prvou ženou, ktorá súťažila o Oscara za réžiu. Úspechy zožala najmä svojimi filmami v 70. a 80. rokoch. V roku 2019 jej udelili čestného Oscara.

Kurt Westergaard (86)

Dánsky karikaturista. V roku 2005 nakreslil karikatúru islamského proroka Mohameda, ktorý má vo svojom turbane bombu. To malo za následok atentáty, vraždy a závažné diplomatické konflikty.

Frank Williams (79)

Britský podnikateľ a automobilový pretekár. V roku 1977 založil tím Williams Formula One. V roku 1999 získal titul rytiera. V roku 2011 ho uviedli do Siene slávy motorového športu.

Terence Wilson (64)

Britský hudobník a spevák. Známy tiež pod umeleckým menom Astro. Zakladajúci člen reggae pop skupiny UB40, ktorá prerazila na hudobnej scéne začiatkom 80. rokov s hitmi ako Red Red Wine či Can't Help Falling In Love.

Miroslav Zikmund (102)

Český cestovateľ a spisovateľ. Spolu s Jiřím Hanzelkom precestovali mnoho krajín a o svojich cestách napísali niekoľko kníh. Za svoje dielo získali Cenu E. E. Kischa a Medailu Za zásluhy.

Miroslav Zikmund, cestovateľ, Zikmund a Hanzelka Čítajte viac 102-ročný legendárny M. Zikmund: Život rovná sa presný súčet náhod

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zomrel #Milan Lasica #Miroslav Cipár #Miroslav Žbirka #Edita Gruberová #Hana Hegerová #Jean-Paul Belmondo #Prehľad roka 2021