Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles

Extravagancia a precíznosť. To je to, čím mladá Slovenka zaujala svet. Predvádza na Fashion Weekoch vo svetových metropolách. Jej kreácie nosia speváčky Kelly Rowland či Connie Constance Power. Návrhárka Sofia Tureková však vytvorila odev aj z poťahovej látky na sedadlá do auta.

15.10.2022 06:00
debata (2)
Video
Naši a svetoví, 4. diel: Sofia Tureková hovorí o zákulisí a krutosti sveta špičkovej módy.
  • Britská speváčka Connie Constance mala jej modely oblečené vo videoklipe Miss Power, ktorý ju preslávil.
  • Kelly Rowland, bývalej členke hviezdneho tria Destiny's Child, poslala šaty obratom. Prečo musia iné celebrity na jej modely čakať aj niekoľko mesiacov?
  • Hovorí, že svet módy je krutý. Ako sa jej podarilo uspieť už ako 17-ročnej?
  • Študovala na prestížnej umeleckej škole Central Saint Martins v Londýne. Čo ju tam dostalo, a najmä udržalo?
  • Čo jej otvorilo dvere do špičkových módnych domov v Londýne, Paríži a New Yorku?
  • Prečo o rok odložila lukratívnu ponuku od svetoznámeho Newyorského baletu?
  • Navrhuje originálne šaty, šperky a hodvábne šatky pre celebrity, ale aj bežných ľudí. Čo robí radšej?
Sofia Tureková (vľavo) počas London Fashion...
Najslávnejšia zákazníčka Sofie Turekovej Kelly...
+24Extravagantný model z ateliéru Slovenky Sofie...

Odmalička rada kreslila a obšmietala sa okolo otca architekta. Prvé šaty vytvorila ako 10-ročná v ľudovej škole umenia a ešte stále ich má odložené. Ako 15-ročná odišla na skúšku študovať do Kanady a odvtedy je stále na cestách. Vďaka pracovitosti a cieľavedomosti dnes patrí medzi vyhľadávané mladé módne návrhárky v Londýne, Paríži i New Yorku.

Rozhovor so Sofiou Turekovou si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Skromne tvrdí, že hoci je o ňu záujem a má otvorené dvere do prestížnych módnych domov, je len na začiatku kariéry. Ako si ju predstavuje? Kedy bude sama so sebou spokojná? Ktorú chýrnu módnu súťaž vyhrala? Čo prežíva, keď sa na predvádzacom móle spolu s modelmi ikonických módnych značiek predstavujú aj nápady mladej Slovenky?

Pozrite si video z módnej šou Sofie Turekovej na Fashion Weeku v New Yorku:

Video

Čo všetko sa v rozhovore ešte dozviete? Mladá umelkyňa spomína aj na svoju prvú módnu prehliadku, strednú školu v Trenčíne i ďalšie školy vo svete. Hovorí o zákazkách pre celebrity vo Veľkej Británii a USA i o výstave šperkov a hodvábnych šatiek v rodných Piešťanoch.

Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Naši a svetoví

Vo svete, za hranicami domoviny, žijú približne dva milióny Slovákov. Najviac ich je v USA, potom nasleduje Česká republika, po nej Kanada a Maďarsko. Len za posledných 15 rokov odišlo z krajiny do sveta za prácou aj za novými skúsenosťami vyše 300-tisíc našincov. Sú takí, ktorí nabrali skúsenosti a vrátili sa domov, iní sa vlastným umom a šikovnosťou presadili v silnej konkurencii a žnú úspechy za hranicami dodnes. Niekoľkých vám predstavíme v novej rubrike denníka Pravda.

Pozrite si všetky diely seriálu Naši a svetoví: videá, fotogalérie a texty

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

Ľubica Hargašová Čítajte viac Naši a svetoví v Pravde. Štartujeme seriál o úspešných Slovákoch, ktorí sa presadili vo svete
Video
Ako vznikal a bude po novom vznikať obľúbený seriál rozhovorov Naši a svetoví? S autorkou relácie Ľubicou Hargašovou sa zhováral Jakub Prokeš.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sofia Tureková #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej