Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny

Mal deväť rokov, keď získal prvé ocenenie za fotky čajok. V jedenástich už Martin Greguš súťažil medzi dospelými profesionálmi a vyhral cenu za fotografie neúspešnej snahy ľudí o záchranu veľryby. Dnes má 26 rokov a žne úspechy na svetových fórach.

22.10.2022 06:00
debata (7)
Video
Naši a svetoví, 5. diel: Martin Greguš hovorí ako vznikajú fotografie, za ktoré získal najvyššie ocenenia na svetových súťažiach.
  • Ľadový medveď je nebezpečný predátor, človek je pre neho len žrádlo. Ako prežil medzi päťdesiatimi šelmami 33 dní?
  • Čo je to drevený kabát? Prečo mu chýba vstávanie o štvrtej ráno a medvedí smrad?
  • Ako vydržať samotu Arktídy a zachrániť si holý život počas štvordňovej búrky?
  • Kedy pomáha ľudská tvrdohlavosť a kedy zveličenie – dať nebezpečným medveďom mená?
  • V Kanade žije 18 rokov, prečo všade vo svete hovorí, že je aj Slovák?
  • Strach o syna či skôr radosť z úspechov? Čo cíti jeho otec, keď vidí synove prestížne ceny za fotografie a videá z divokej prírody?
  • Prečo sa rodina Martina Greguša vysťahovala za oceán a ako sa im v Kanade žije?
Materinská láska. Táto snímka z oceňovanej...
Martin Greguš jr. Kanadsko-slovenský fotograf...
+54Iba kúsok pod hladinou je iný svet.

Vlani sa jeho kariéra fotografa divokej prírody zrýchlila – získal 1. miesto v súťaži Wildlife Photographer of the Year 2021 v Londýne. Bodoval v kategórii Vychádzajúce hviezdy s kolekciou šiestich snímok s názvom 33 dní medzi medveďmi. Tento rok je opäť úspešný: jeho štvorminútové medvedie video získalo striebornú medailu na Siena International Photo Awards. Odborníci i laici ho označujú za novátorské, prekvapivé, očarujúce a dychberúce. A to sa na tomto medzinárodnom festivale vyberá z vyše 48-tisíc fotografií a videí od profesionálov i amatérov zo 156 krajín sveta!

Rozhovor s Martinom Gregušom si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V čom sa skrýva tajomstvo Gregušovho úspechu? Prečo sú na snímkach divých zvierat dôležité aj rozkvitnuté kvetiny alebo emócie ľudí? Prečo mu dali priestor svetové médiá ako National Geographic či GEO? To všetko sa dozviete v rozhovore.

VIDEO: Pozrite si celý klip, za ktorý získal Martin Greguš striebornú medailu

Video
Novátorské, prekvapivé, očarujúce a dychberúce - tak hodnotia odborníci i laici video kanadsko-slovenského fotografa divokej prírody Martina Greguša.

Ako sa to začalo? Mal osem, keď s rodičmi a so sestrou odišli z Bratislavy. Na Kanadu si však ako malý chlapec veľmi ťažko zvykal. Otec, vášnivý fotograf, to cítil. Liekom na odlúčenie a samotu v modernom veľkomeste sa stali ich spoločné výlety do prírody a – fotoaparát.

VIDEO: Plavidlo z drevotriesky – úkryt pred medveďmi

Video
Fotograf Martin Greguš ukazuje vybavenie plavidla, s ktorým sa vydal do Arktídy za nebezpečnými polárnymi medveďmi.

VIDEO: Ostré zuby, silné čeľuste. Keď medveď ide zožrať…

Video
Výstava 33 dní s medveďmi

V bratislavskej Galérii SPP otvorili výstavu unikátnych fotografií Martina Greguša.

Fotogaléria
V boji s dotieravým hmyzom.
V zátiší s kvetinami.
+25
5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Naši a svetoví

Vo svete, za hranicami domoviny, žijú zhruba dva milióny Slovákov. Najviac ich je v USA, potom nasleduje Česká republika, po nej Kanada a Maďarsko. Len za posledných 15 rokov odišlo do sveta za prácou a novými skúsenosťami vyše 300-tisíc našincov. Sú takí, ktorí sa vrátili domov, iní sa vlastným umom a šikovnosťou presadili v silnej konkurencii a žnú úspechy za hranicami dodnes. Niekoľkých vám predstavujeme v rubrike denníka Pravda.

Pozrite si všetky diely seriálu Naši a svetoví: videá, fotogalérie a texty

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

Ľubica Hargašová Čítajte viac Naši a svetoví v Pravde. Štartujeme seriál o úspešných Slovákoch, ktorí sa presadili vo svete
Video
Ako vznikal a bude po novom vznikať obľúbený seriál rozhovorov Naši a svetoví? S autorkou relácie Ľubicou Hargašovou sa zhováral Jakub Prokeš.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej #Martin Greguš