Slovák vyrába sladké dobroty na Kube. Majiteľovi a riaditeľovi úspešnej investičnej spoločnosti učaroval exotický ostrov

Chodil po krajine, rozprával sa s ľuďmi a hľadal možnosti podnikania. Pôvodná inšpirácia bol cestovný ruch. Rýchlo však prišiel na to, že na Kube ho má pevne v rukách štát, nedá si zasahovať do pravidelného prísunu financií. A tak sa po dlhom sondovaní situácie a prieskume trhu rozhodol rozbehnúť výrobu sladkých dobrôt. Opravil chátrajúcu výrobnú halu, priviezol stroje z Európy, vytvoril zmiešaný manažment, zaučil pracovníkov. Osem rokov mu trvalo, kým sa na páse objavila prvá napolitánka. Majiteľ a riaditeľ úspešnej investičnej a developerskej spoločnosti Pavol Kožík.

14.01.2023 05:30
debata (3)
Video
Naši a svetoví, 17. diel: Riaditeľ slovenskej investičnej a developerskej spoločnosti Pavol Kožík hovorí o tom, ako sa rozbieha potravinárska fabrika na Kube.
  • Prečo spustenie výroby prvej slovenskej spoločnosti na Kube trvalo tak dlho? Čo všetko bolo potrebné, aby štát povolil výrobu zahraničnému investorovi?
  • Čím si Pavol Kožík získal kubánsku vládu, že jeho firmu zaradila medzi strategické podniky?
  • Ako si vyberal zamestnancov a aký tam majú systém odmeňovania?
  • Aby neporušil dohodu o odmeňovaní, vymyslel pre pracovníkov netradičný, ale veľmi praktický bonus. Inšpiroval aj iné spoločnosti.
  • Výroba už ide na plné obrátky, ale on myslí aj na obyvateľov mesta Santa Clara, kde jeho hala stojí.
  • A má aj ďalšie plány v celej provincii Villa Clara.
  • Ako sa vôbec dostal mladý muž z Myjavy k podnikaniu?
  • Kedy pocítil dno a vyšplhal sa hore?
Sladké dobroty Made in Slovakia v Karibiku

Nápad zo Slovenska. Aj na Kube si už pochutnávajú na sušienkach podľa slovenských receptúr. Pozrite si výrobnú halu, modernú linku dovezenú z Európy, pečenie chleba ako benefit, krásy ostrova, architektúru miest i manželku a štyri deti Pavla Kožíka.

Fotogaléria
Pavol Kožík, majiteľ  a riaditeľ investičnej a...
Sídlo firmy Proxenta v Bratislave.
+22Veľký deň. 10. októbra 2022 vyrobila...

Odmalička ho fascinovala matematika, veril, že čísla mu ukážu cestu k úspechu. Po maturite odišiel za svojím cieľom z rodnej Myjavy do Bratislavy. Súčasne pracoval v niekoľkých spoločnostiach, ale v pozícii burzového makléra sa cítil ako ryba vo vode, dokonca sa stal šéfom tímu. Nebyť svetovej hospodárskej krízy, ktovie kam by sa posunul. Neočakávaná situácia ho pred štrnástimi rokmi prinútila založiť si vlastnú investičnú skupinu. Dnes aktivity firmy žnú úspechy nielen doma, ale je prvou slovenskou spoločnosťou, ktorá sa svojimi nápadmi dokázala presadiť aj na Kube.

Rozhovor s Pavlom Kožíkom si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Revay-1 Čítajte viac Rodáčka z Bojníc už 16 rokov bojuje v Afrike proti šíreniu malárie Slovinsky-1 Čítajte viac Nielen Havaj, Čile a Kréta. NASA radí medzi naj snímky nočnej oblohy aj tie jeho z Oravy, Tatier, Polonín či Košíc Kucerova-1-Novitzky Čítajte viac Slovenská primabalerína žiari v svetoznámom balete. Prečo ako mladý talent po škole odmietla ponuku SND? murarikova-titul Čítajte viac Svetová kráľovná medovníkov je zo Slovenska. Prezradila svoj tajný recept na víťazné cesto i zdobenie Hromkovic-1-Digitaltag2017-web-64 Čítajte viac Špičkové švajčiarske učebnice píše Slovák. Nebyť protekcie, doma na Slovensku ho nevzali ani na strednú Valovic-1 Čítajte viac Chce vybudovať digitálny Hollywood na Slovensku. Pozrite si plány Slováka, ktorý získal Oscara za špeciálne filmové efekty 01-Kucerova Čítajte viac Hovorí sa o nej, že rozumie reči koní. Popredná jazdkyňa a trénerka prezradila zázračnú metódu, ako naučiť koňa vyhrávať 1-Brchnelova-ESTEC internship Čítajte viac Mladá Slovenka hviezdi v mužskom svete. Navrhuje vesmírne rakety a raz chce mať v kozme vlastnú sondu 001-Rajnakova Čítajte viac Slovenská lekárka žne úspechy v Singapure. Podľa jej unikátnych postupov liečia rakovinu tamojší špecialisti 1-Stupavska Čítajte viac Svet špičkovej módy opustila, zdal sa jej povrchný. Skrášľuje tapetami dizajnové hotely i byty po celej Európe 15-Bucek Čítajte viac Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej #Pavol Kožík #Proxenta